onsdag den 12. marts 2008

Endnu mere om D-vitamin

Her lidt forsinket, kommer næste del af min føljeton om D-vitamin. Det mest fornuftige er at måle blodkoncentrationen af D-vitamin, give et tilskud i en periode og så se, hvor blodkoncentrationen ligger derefter. Hvad er så den ideelle blodkoncentration? Meget tyder på, at folk med samme mængder D-vitamin i blodet, som man ser i Middelhavslandene, får alle de gavnlige effekter, D-vitamin har at byde på. Blodkoncentrationen man ser i personer, der lever i Middelhavslandene er 80-150 nmol/L (nmol er en måleenhed, så der er nmol D-vitamin per liter blod). Herhjemme er man normalt tilfreds med alt over 50 nmol/L. Men der er jo et stykke fra 50 nmol/L til 80 nmol/L. Og nogle foreløbige studier tyder på, at der sker en hel del på lang sigt – mindsket risiko for bl.a. brystcancer, prostatacancer og coloncancer – når blodkoncentrationen øges til mere end 80 nmol/L.
Nå ja, det man specifikt skal måle er molekylet 25(OH)D3, kaldet 25-hydroxy-cholecalciferol. Det er en slags halvaktiveret D-vitamin, der giver den bedste ide om D-vitamin status. Så 25(OH)D3 bør nok ideelt ligge mellem 80 og 150 nmol/L.
Der er kæmpe forskel på hvordan folk responderer på tilskud af cholecalciferol (vitamin D3, der jo er den naturlige form og den man helst skal bruge fremfor syntetisk ergocalciferol). Nogle gange ser man hurtigt stigninger i blodkoncentrationen ved lavere mængder. Andre gange skal der ret store doser til, for at få blodkoncentrationen til at stige. Sidstnævnte ser man hyppigere i syge personer.
Kroppen ser ud til snildt at kunne bruge 4.000 IE (100 µg) cholecalciferol i løbet af en dag. Og det er i en rask person. En syg person kan omsætte meget større mængder. Med sådan et basalbehov (altså i en voksen på omkring 75 kg), forslår A.D.T. på 200-400 IE (5-10 µg) jo ikke. Så jeg mener godt, man kan tillade sig at tage større mængder D-vitamin end A.D.T. Man bør tage mindst 1.000 IE (25 µg) dagligt og alle studier viser, at helt op til 2.000 IE (50 µg) dagligt er helt sikkert. Større mængder er ikke nødvendigvis et problem, men der er ikke endegyldige langtidsstudier i store befolkningsgrupper endnu. Så hvis du vil tage mere end 2.000 IE cholecalciferol dagligt, så er det nok bedst at måle blodkoncentrationen løbende, så der ikke kommer for store mængder i kroppen.
En anden måde at få D-vitamin på, er som sagt at få 20-30 minutters "ubeskyttet" sol om sommeren, hvor kroppen så snildt producerer 10.000-20.000 IE cholecalciferol. Der er ingen ide i at tage sol i længere tid uden solcreme o.a. beskyttelse, for man danner ikke mere derefter. Tyve til tredive minutters ubeskyttet sol er heller ikke for meget for huden m.h.t. at blive solskoldet eller i forhold til de typer af hudcancer, hvis forekomst fremmes af for meget sol. Men det er kun en mulighed om sommeren. Og kun hvis man sørger for at dække sig til med solcreme, tøj e.l. efter 20-30 minutter.
Og husk, at der også skal kalk til sammen med D-vitamin.

KH,

Umahro