torsdag den 6. december 2007

Maden taler til dig

Mad er information! Så når du spiser, får du ikke bare kalorier og næringsstoffer. Du kommunikerer også med din krop. Du vælger selv, om det er en kærlig samtale – måske smooth talker du ligefrem din krop med lystige ord – eller om du vil skændes og diskutere med din krop. Det er et spørgsmål om, hvad du spiser. For mad kan være en kindkys til din krop, eller en fuckfinger lige i ansigtet akkompagneret af gloser så grove, at sproget i det meste danske hip hop til sammenligning lyder som drengekoret fra Vatikanet. Hvis du tiltaler din krop på den måde, og medfulgt af grov gestikulering, så vender kroppen ikke den anden kind til. Nej, så knurrer den og svarer igen med alle mulige svinkeærinder, såsom voksende fedtceller, den slipper kontrollen med cancercellerne liggende i dvale, den lader din karvægge lege med kolesterolpartikler med åreforkalkning som resultat, den gider ikke at vedligeholde ledbrusken eller hjernecellerne. Den siger fuck dig selv! Sådan et forhold er nedslidende, så mange år med dårlig mad, leder selvfølgelig til sygdom.
Så husk at tænke kærligt, når du vælger din mad. Din krop ser vildlaks, fennikel, vaniljepulver, vindruer, rødvin (med måde), fuldkornsspelt, ekstra jomfruolivenolie, rosmaring og den slags som den flotteste buket roser adfulgt af et gavekort til et luksusspa. Den slags kvitterer den selvfølgelig for med ren velvære, sundhed og overskud.

KH,

Umahro
www.sundhedsrevolutionen.dk

Smag på maden så kan du lide den

Så er det tid til min første korte blog. Egentlig burde jeg gøre hvad jeg prædiker og sove, men har også et natteravnsgen.
Der har været en del fokus i pressen på det faktum, at man ikke umiddelbart kan lide smagen af nye fødevarer. Jeg vil påstå, man ikke altid "forstår" smagen af nye fødevarer, når man smager dem første gang. Det at smage og spise, er lidt som med at læse og skrive. Man skal lære det basale, før man kan gå videre. Hvad angår mad og spisning, vil det sige, at man bliver nød til at lære de forskellige smagsnuancer og råvarer at kende, før man kan komponere smagssymfonier. Nye fødevarer skal man altså have lov til at smage nogle gange, før man egentlig registrerer smagen. Indtil da, så kan man ikke tillade sig, at sige eller mene, at man ikke kan lide noget.
Det er en ganske naturlig forsvarsmekanisme, at kroppen siger "ud igen" til ting, hvis smag man ikke umiddelbart kan genkende. Det har jo været meget smart, da vi var hulemænd og -kvinder, og huleungerne spiste diverse vilde vækster. Ret mange vilde planter og afgrøder, er mere eller mindre giftige. Så kroppen har automatisk sagt "ellers tak", med mindre man blev præsenteret for det mange gange, af ens forældre. Hvis de blev ved med at give det til en, måtte det jo være, fordi de havde fundet ud af, at det ikke var giftigt.
Så efter helt op til 10 ganges "prøvesmagning", forstår kroppen pludselig, smagen af broccoli, grønkål, grøn peber, havkat eller hvad det nu drejer sig om. Husk det, næste gang du eller en der står dig nær (barn, søskende, partner, ven eller kollega) ikke vil have grøntsager eller andet godt, fordi de smager "forkert" eller dårligt.
Det korte af det lange: Smag på nye fødevarer og retter mere end en gang. Faktisk skal du smage ting 8-10 gange, før du fuldt ud forstår og "fatter" smagen. Så kan du begynde at danne dig en mening om, hvorvidt du kan lide maden eller ej.
Gå ud i dit køkken og start en Køkkenrevolution…eller fortsæt med din køkkenrevolution, du allerede har startet.

KH,

Umahro
www.sundhedsrevolutionen.dk