LDL-partikler indeholder hovedsageligt kolesterol men også noget fedt. Jo højere en koncentration af kolesterol og derved mindre fedt, der er i LDL-partikler, desto højere massefylde får de.
LDL-partikler har til opgave at transportere kolesterol fra leveren og ud i kroppen til muskler, hjernen, huden, hormonelle kirtler (hvor det bruges til at danne steroidhormoner såsom testosteron, østrogen, progesteron, cortisol, pregnenolon og DHEA…dem tager vi i en anden blog). LDL-partikler er grundlæggende neutrale. Det er ikke sådan at LDL-partikler "forsøger" at blive et med dine blodårer, så der opstår åreforkalkning.
Men hvis miljøet i blodbanen er det rette (eller rettere sagt det forkerte), så kan LDL-partikler blive iltede og trænge ned i overfladen af arterierne (de blodårer der leder iltet blod ud til kroppens væv…åreforkalkning sker altid i arterier og ikke i vener, der er de blodårer, der bærer "afiltet" blod tilbage til lungerne). Hvis der f.eks. er meget oxidativt stress (altså det der svarer til ildebrand på celle- og molekyleplanet), så kan LDL-partiklerne blive iltede. Det øger risikoen for at de kan "medvirke" i åreforkalkning. Inflammation øger også risikoen for at LDL-partikler kan blive "fanget" i arteriernes overfladelag, så der kan opstå åreforkalkning. Størrelsen og tætheden af LDL-partikler har også en stor indvirkning på, om de er "farlige" eller ej.
Hvis man blodsukkerbomber sig selv, aktiveres forskellige mekanismer, der er med til at gøre LDL-partiklerne endnu mere "kanonkugleagtige" i den forstand, at de sidste mængder fedt transporteres ud af dem, hvorimod kolesterolkoncentrationen øges. Sidstnævnte sker bl.a. fordi insulin sætter gang i transporter af kolesterol ud af HDL-partikler over i LDL-partikler (læs mere om det i indlægget om HDL-partikler senere).
Jo mere "kanonkugleagtige" LDL-partikler er (altså jo højere massefylde de har, fordi mængden af kolesterol, der kan pakkes meget tæt, øges), desto mere skadelige er de. Især små LDL-partikler med høj massefylde (altså dem der er som små kanonkugler helt proppet med kolesterol). De er så små, at de nemmere kan "smutte gennem evt. åbninger" i karvæggen og ned i de underliggende lag, hvorefter al balladen opstår. Især hvis de først er iltede, er LDL-partiklerne farlige hvad angår åreforkalkning.
2 kommentarer:
Hej Umahro og tak for en fantastisk kogebog.
er fåremælksyoughurt bedre end almindelig youghurt set fra et sundhedsmæsigt synspunkt? der er jo 5 gram fedt pr. 100 gr. en kvart liter svarer således til 12,5 gram fedt det er ikke vildt meget men det er jo animalsk fedt vel at mærke. du skriver i din bog at fåremælksyoughurt har et højt indhold af omega 3 fedtsyre, men hvor højt. jeg har også hørt at proteinerne er nemmere at fordøje passer det. på Harvard Shcool of Public Health har ma jo fundet ud af at proteinerne i komælk kan give kræft, er det også tilfældet med Fåremælk?
Venlig hilsen Jakob
en 12 årig sundhedsfreak
Kære Jakob. Det glæder mig min kogebog kan bruges til noget ;-) Fåremælk og yoghurt lavet deraf indholder 3-4 gange flere omega-3 fedtsyrer pr. 100 gr. end konventionel komælk går. Økologisk komælk er dog en del bedre hvad angår indholdet af omega-3 fedtsyrer. Økologiske og biodynamiske køer spiser mere græs og der er omega-3 fedtsyrer i græsset. I England må man faktisk reklamere for, at økologiske mejeriprodukter har et højere indhold af omega-3 fedtsyrer.
Hvad angår komælk og kræft, så er der noget der tyder på, at den kasein der er i komælk, kan øge risikoen for kræft, hvis det indtages i rigtig store mængder samtidig med at folk lever på "moderne" maner (rygning, mangel på motion, ikke nok grøntsager, for megen alkohol, stress, miljøforurening o.s.v.). Men man kan selvfølgelig ikke sige: "Drik et glas mælk i dag og få kræft imorgen".
KH,
Umahro
Send en kommentar