Der har været en del fokus i pressen på det faktum, at man ikke umiddelbart kan lide smagen af nye fødevarer. Jeg vil påstå, man ikke altid "forstår" smagen af nye fødevarer, når man smager dem første gang. Det at smage og spise, er lidt som med at læse og skrive. Man skal lære det basale, før man kan gå videre. Hvad angår mad og spisning, vil det sige, at man bliver nød til at lære de forskellige smagsnuancer og råvarer at kende, før man kan komponere smagssymfonier. Nye fødevarer skal man altså have lov til at smage nogle gange, før man egentlig registrerer smagen. Indtil da, så kan man ikke tillade sig, at sige eller mene, at man ikke kan lide noget.
Det er en ganske naturlig forsvarsmekanisme, at kroppen siger "ud igen" til ting, hvis smag man ikke umiddelbart kan genkende. Det har jo været meget smart, da vi var hulemænd og -kvinder, og huleungerne spiste diverse vilde vækster. Ret mange vilde planter og afgrøder, er mere eller mindre giftige. Så kroppen har automatisk sagt "ellers tak", med mindre man blev præsenteret for det mange gange, af ens forældre. Hvis de blev ved med at give det til en, måtte det jo være, fordi de havde fundet ud af, at det ikke var giftigt.
Så efter helt op til 10 ganges "prøvesmagning", forstår kroppen pludselig, smagen af broccoli, grønkål, grøn peber, havkat eller hvad det nu drejer sig om. Husk det, næste gang du eller en der står dig nær (barn, søskende, partner, ven eller kollega) ikke vil have grøntsager eller andet godt, fordi de smager "forkert" eller dårligt.
Det korte af det lange: Smag på nye fødevarer og retter mere end en gang. Faktisk skal du smage ting 8-10 gange, før du fuldt ud forstår og "fatter" smagen. Så kan du begynde at danne dig en mening om, hvorvidt du kan lide maden eller ej.
Gå ud i dit køkken og start en Køkkenrevolution…eller fortsæt med din køkkenrevolution, du allerede har startet.
KH,
Umahro
www.sundhedsrevolutionen.dk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar